Allt om bakning

Spettekaka

Spettekakan är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU. Det betyder att på samma sätt som champagne måste tillverkas just i den franska regionen Champagne, måste en spettekaka vara tillverkad i Skåne för att få kallas ”Skånsk spiddekauga”.

Denna skånska specialitet är gjord på bland annat ägg, potatismjöl och socker. Tillberedningen går till så att smeten sakta ringlas på ett roterande spett av trä, samtidigt som den gräddas framför en öppen eld (eller gasollågor). Varje bageri har sitt eget recept med olika proportioner mellan ingrediensrena, recept som brukar vara väl bevarade hemligheter.

Att baka en spettekaka är ett arbete som kräver flera timmars arbete. Om man gräddar kakan framför öppen eld krävs dessutom flera personer, eftersom någon måste sköta elden och någon sköta kakan. Detta är en fördel med gasollågor, eftersom de inte måste övervakas. De flesta bagerier använder därför idag gasollågor när de tillverkar spettekakor, men det finns några få bagerier i Skåne som fortfarande använder den traditionella metoden. Dessa spettekakor är oftast dyrare än de som är fabriksbakade över gasollågor, men skiljer sig också från de sistnämnda på flera sätt. Till exempel får spettekakor gräddade över öppen eld en mörkare gul färg än de ljusgula, fabriksbakade kakorna, och även en mer kraftull och ibland lite rökig smak.800px-Spettekaka_cake._Taken_at_70th_birthday_party_in_Osby,_Sweden

Spettekakan ser olika ut beroende på var den tillverkas, eftersom det finns lokala traditoner. Förutom att formen skiljer sig åt, kan också färgen på kristyren göra det. När spettekakan har gräddats färdigt dekoreras den nämligen med kristyr. Några exempel är att man på Österlen använder sig av rosa och grön kristyr, medan man i norra Skåne oftast bara använder vit kristyr.

Spettekakan är känd för att vara torr, och när man ska skära upp den behöver man därför vassare hjälpmedel än en tårtspade. Vanligtvis skär man en bit (enligt tradition rektangelformad) med hjälp av en bågfil.

När man har ätit mycket god mat, och kanske lite för mycket spettekaka, är det bästa sättet att smälta maten att lägga sig på en skön säng och vila lite. Du hittar ett brett utbud av sängar på Sleepo.se, som man både kan ta en middagslur i och sova en god natts sömn i.

Taggar / /