Okategoriserade

Munhälsa och sötsaker

Bakverk och goda kakor är något som uppskattas av de flesta. Men man bör inte äta för mycket av det, precis som med alla andra livsmedel. Men hur är det egentligen med munhälsa när det kommer till bakverk och andra sötsaker?

Är bakverk alltid dåligt?

Man kan ofta höra att man blir överviktig av att äta för mycket kakor och att det inte är bra att äta bakverk. Det finns en poäng i att man inte bör äta för mycket, men så är det med alla typer av livsmedel. Bakverk behöver dock inte alltid vara dåligt för kroppen. Det finns faktiskt också en del hälsofördelar med bakverk och godis. Det kan till exempel vara så att till exempel choklad muntrar upp lite. Genom att kontrollera intaget av sötsaker kan man till exempel få koll på sin vikt och en hel del annat.

Håll ordning på tänderna

Oavsett om man äter bakverk eller inte är det bra att ha lite koll på sina tänder. Att besöka en tandläkare i Stockholm med jämna mellanrum för att få tänderna och resten av munnen undersökt är inte fel. Då kan man snabbt upptäcka karies i tidigt stadium och man behöver inte oroa sig för tandsten. Dessutom kan tandläkaren titta efter emaljskador och kanske åtgärda mindre bettfel. Med god koll på tänderna minskar också risken att man drabbas av ilningar eller andra problem.

Minska risken för karies

Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan man hålla mer koll på sin mun men det krävs att man vidtar en del åtgärder hemma också för att minska risken för karies. Genom att borsta tänderna varje gång man ätit bakverk, och minst två gånger per dag, kan man minska kariesrisken rejält.

Ersätta socker i bakverk

Om man är känslig för socker, eller om man vill minska sitt intag av det kan man också ersätta en del av sockret i bakverk. En del väljer att använda sirap eller agavesirap istället. Det finns också sötningsmedel att köpa i de flesta butiker som kan ersätta socker direkt.