Okategoriserade

Baka, baka liten kaka

Begreppet bakverk kan innefatta många olika saker. Det kan vara en kaka, bakelse eller tårta. Det finns varianter på kalla och varma och framförallt en otroligt stor variation, både historiskt och kulturellt.

I Sverige var det förr vanligt, och ofta viktigt, med sju sorters kakor på olika sorters tillställningar, vilket sedan följdes av en tårta. Alla dessa var naturligtvis hembakade och innefattade många gånger en stolthet för den, ofta hemmafru, som hade bakat dem. Men sakta men säkert har detta förändrats, som ju traditioner gör, och det är inte längre lika vanligt med så många olika varianter. Framförallt finns det inget outtalat ”krav” som förr att det måste finnas just sju sorter.

Ett bakverk kan ätas på många olika sätt och vid många olika tillfällen. Kanske till en fika med en kopp kaffe, till efterrätt efter en god middag, eller varför inte med ett gott vin (som man nu kan få med hemleverans)vin med hemleverans. Möjligheterna är oändliga, och vi har alla anledningar att på olika sätt hitta nya innovativa sätt att äta bakverk på.

Bakverk och traditioner

I Sverige finns det många bakverk som är knutna till firandet av speciella högtidsdagar. För att nämna några har vi t.ex. kanelbullens dag i november; Semmeldagen, eller fettisdagen i mars; jungfru Marie bebådelsedag med våfflor, också i mars; och fler och fler dagar som kommer upp med nya bakverk, såsom chokladbollens dag och kladdkakans dag.

Traditionen med bakverk är som sagt inte bara föränderligt med tiden, utan i olika delar av världen, och traditioner påverkas många gånger av både samhället, klimatet, andra mattraditioner och influenser från andra delar av världen. Traditionella bakverk från olika kulturer reser över världen och hittar sin plats i en ny kultur, anpassad efter seder och produkter som finns just där. Kanelbullar är ett exempel som på senare tid fått fäste även utanför Sverige. I många länder är det dock svårt att få tag på pärlsocker, och de kanelbullar som säljs görs då med andra typer av ”topping”, såsom någon form av glasyr eller till och med choklad. Personer som provar kanelbullar för första gången på detta sättet tror att det är så de ser ut och smakar traditionellt, när en svensk person kanske inte alls skulle tycka att det är en traditionell kanelbulle.

Men kanske är det väl det som det handlar om, att likväl som andra kulturuttryck och mat reser över världen och förändras över tid så kommer också bakverk och vår syn på olika kakor och tårtor att förändras. Vad blir de nya trenderna? Kanske kommer flera av våra ”traditionella” bakverk ändra smak och skepnad. Kanske kommer det upp fler varianter av punschdammsugare i ”robotform” när våra referensramar förändras. Kanske får vi nya tillbehör och sätt att fika på, och kaffet skulle lika väl kunna bytas ut mot vin (med hemleverans) eller annan dryck. Världen av bakverk är oändlig, och så även recepten.

Tips

Slutligen, några tips för inspiration till dina egna bakverk och fikor:

Leta på olika hemsidor, som recept.se för nya roliga recept, våga testa något nytt!