Allt om bakning

Petit-choux

De fluffiga, luftiga och fjäderlätta bakelserna kallade petit-choux, små kålhuvuden på franska, kallas även för vattenbakelser på svenska. Den svenska benämningen vattenbakelser, kommer förmodligen från det att degen görs av vetemjöl, ägg, smör, mjölk och vatten.

Vare sig du arbetar professionellt som konditor, bagare eller om du är hemmabagare, kan det vara trevligt med alldeles egna profilkläder i köket, något som medtryck.com kan tillhandahålla.

 

Bakverkets kemi
Hemligheten bakom de puffiga och luftiga bakverken är just vätskan i degen som skapar luftblåsorna inne i degen då det förångas under själva avbakningen. Här använder man inte vare sig bakpulver eller jäst.

 

Historien bakom de delikata bakverken
Ursprungligen lär det vara en kock med namnet Pantarelli eller möjligen Pantanelli som sägs ha skapat det ursprungliga receptet år 1540. Han själv sägs ha använt degen för att baka en tårta, gateau, som han lät kalla pâte à Pantanelli.

Senare kom, under 1700-talet, en konditor vid namn Avice att utveckla bakverket som då kom att kallas ”kålbullar” då de liknade kålhuvuden. Namnet på den speciella degen ändrades till pâte à choux, som i våra dagar kommit att bli petit-choux, et voilà!

Antoine Carême gjorde en del förändringar i det ursprungliga receptet och nuförtiden är det hans variant som är den mest vanliga och använda i våra dagar.Petit-choux 2

 

Degens användningsområde
Degen används för att göra lätta bakverk som profiteroles, croquembouches och éclairer med mera. Läs mer om dessa ljuvliga bakelser som också är riktiga konstverk på wikipedia.

Degen spritsas, eller klickas ut, på bakplåtspapper. Viktigt att komma ihåg är att helt låta bli att öppna ugnen under avbakningen eftersom bakverken sjunker ihop om kall luft kommer in i ugnen för tidigt.

Det går också att blanda i ost i degen då kallas den för gougère.

 

Goda fyllningar
Då de här bakverken inte innehåller något socker passar de såväl för lite mer matiga fyllningar som mer dessertaktiga.
Traditionellt fyller man dem genom att spritsa in fyllningen eller så skär man av ett lock som sedan monteras på fyllningen.

Som matig fyllning kan man exempelvis ha en fluffig skagenröra eller varför inte en laxmousse gjord på kallrökt lax dekorerad med en citronskiva och färsk dill.

För det fall petit chouerna ska serveras som dessert kan de fyllas med vispad grädde och färska bär, vanilj- eller chokladkräm. Man kan naturligtvis även fylla den med glass.

Imponera på vännerna genom att göra chef Johns vackra petit choux-svanar.