Okategoriserade

Pepparkakshus

Pepparkakshus har länge varit populära och i många hem är de ett välkommet inslag kring jultiden. Ett pepparkakshus är en modell, ofta av ett hus eller ett slott, som uteslutande består av pepparkaksdeg som har gräddats och stabiliserats. Utanför det nygräddade pepparkakshuset är det vanligt förekommande att man lägger bomullsvadd, med förhoppningen att det ska föreställa ett snölandskap.

Inte så enkelt som det ser ut

Pepparkakshus kan verkligen variera i detaljnivå och just taken brukar erbjuda en bra yta att göra sina dekorationer på. En klassiker är att dekorera med non-stop karameller och släppa loss kristyren ordentligt. Siktar men lite florsocker på taknocken får man enkelt fram effekten av nysnö.

Pepparkakshusen går dock ett sorgligt öde tillmötes då de traditionellt sett brukar ätas upp i samband med julgransplundringen. Det är då viktigt att huset har skapats av enbart ätliga element, vilket betyder bitarna har fogats samman med smält socker. Att smälta socker är som bekant inte alltid så enkelt, och det stelnar så snabbt att bitarna sällan hålls på önskad plats. Ofta är de mer proffsiga pepparkakshusen som man ser på bilder i mattidningar istället ihopsatta med fogmassa, eftersom husen är tänka för reklam och inte för att ätas. I övrigt är det alltid en god idé att hålla ordning i skafferiet när man bakar och ett bra sätt att både förvara och ha översyn är att införskaffa trådkorgar och garderobsförvaring hos Barahandtag, som erbjuder alla möjliga förvaringslösningar efter tycke, smak och behov.

Från tävlingar till utställningar

För alla som ännu inte har fyllt 12 år finns en utmärkt tävling som handlar om pepparkakshus. I början av varje år arrangerar ArkDes, Arkitektur- och designcentrum i Stockholm, en tävling i vem som får fram det vackraste huset. Varje år har ett eget tema som man ska följa och husen kan se väldigt olika ut från år till år.

Världens kändaste pepparkakshus

Det största huset bakades i USA, då man gjorde en pengainsamling till ett sjukhus. Huset krävde 7 200 ägg och 800 kilo smör samt över 3000 kilo mjöl. Världens mest kända pepparkakshus är förmodligen det hus som Hans och Greta möter i den tyska folksagan med samma namn, som nedtecknats av bröderna Grimm. Historien handlar om två barn till en mycket fattig skogshuggare som överges i skogen då de svälter. Barnen flyr in i skogen och lägger bland annat ut brödsmulor efter sig för att kunna hitta vägen tillbaka. Trötta och hungriga kommer de fram till ett hus som är byggt av bröd och kakor, med fönster av socker. En gammal häxa som bor i huset, bjuder på pannkakor och allehanda gott. Föga anar de att häxan bara göder dem men i slutet lyckas de fly, och får även med sig ädelstenar och guld som de kan leva på i resten av sina liv.