Allt om bakning

Lussekatter

Lussekatt, saffransbulle, julkuse eller dövelskatt; kärt barn har som bekant många namn. Och oavsett om lussekatten ursprungligen skulle skydda små barn från den ljusskygga djävulen, lysa upp i en mörk tid på året, eller signalera att det var hög tid för avlusning innan jul, så kan man konstatera att lussekatten nu är populärare än någonsin på våra fikabord. Det traditionella svenska julbrödet efterfrågas numera i butikerna och på caféer året runt. En älskad storsäljare med doft av saffran, som kanske är den första riktiga påminnelsen om att julen står för dörren.

En saffransdoftande storsäljare

Den svenska lussekatten bakas traditionellt på en söt vetedeg smaksatt med saffran, som ger en karaktäristisk honungsaktig smak och gul färg. Grunddegen är densamma, men jakten på den perfekta saftiga bullen med mycket saffranssmak har skapat variationer med kesella, sirap, mandelmassa, vanilj och kardemumma. Den vanligaste utformningen är en degsträng rullad til ett snirkligt S med två russin i vardera ihoprullning, men de förekommer även som prästhår och lindebarn, med pärlsocker, glasyr eller mandelspån. Och i hemmen är det förstås bara fantasin som sätter gränser för vilka figurer som knådas fram. lussekatter är storsäljare i butikerna, och hyllorna fylls upp med favoritbrödet redan i oktober. Doften av saffran börjar sprida sig på caféer och i fikarum.

Saffran i lagom dos

Ordet saffran kommer från persiska ”zafaran”, och Iran är den största saffransproducenten i världen. Saffranskrokus växer inte vilt i naturen då den är steril och måste konstbefruktas. Saffran handplockas och värderas efter smak, doft och färg, och har på grund av pris och efterfrågan alltid varit utsatt för förfalskning. Under medeltiden blev förfalskare levande begravda eller brända på bål. Även idag drygas kryddan ofta ut med t ex gurkmeja, socker eller glycerin. Saffran av bra kvalitet kostar cirka 30.000 kronor per kilo. Saffran i stora mängder är faktiskt giftigt! 20 gram är dödligt för människan, men då ska man äta 1000 lussekatter. Men en talgoxe kan dö av att äta saffransbröd, så det lämpar sig inte på fågelbordet.