Allt om bakning

Churros

Ett av de mest klassiska spanska bakverken är så kallade churros. De kan liknas vid många saker, till exempel våfflor eller munkar, men sanningen är att churros är ett unikt bakverk som finns i många olika varianter. Rent tekniskt kan churron beskrivas som en rak eller böjd stjärnformad bit deg, baserad på mjöl eller potatis, som friteras. Churron kan sedan pudras med florsocker eller socker, eller lämnas som de är, och äts traditionellt tillsammans med tjock, varm choklad.

Exakt var churron ursprungligen kommer ifrån vet man inte. Den dök först upp i Portugal och Spanien. En teori är att portugiserna från sina resor till Orienten förde med sig degen för det kinesiska bakverket youtiao, som på många sätt är likt churron. Portugiserna kunde dock inte bearbeta degen på samma sätt som kineserna, och använde sig därför av en stjärnformad stans för att trycka ut degen. En annan teori är att churros skapades av spanska fåraherdar uppe i bergen, som ersättning för bröd och andra bakverk som måste gräddas i ugn.Churros 1

Idag äts churros till frukost eller som mellanmål. Det finns en tjockare och en smalare variant av churros. Den smalare varianten brukar böjas till en sluten båge, och är vanligast i Madrid. Den tjockare varianten kallas i norra Spanien för porras, medan man i Andalusien, i södra Spanien, endast äter den tjockare varianten. Där kallas de dock varken för churros eller porras, utan calientes. Churros finns även i Latinamerika, där det finns fyllda varianter av bakverket. Bland annat i Argentina, Bolivia, Peru, Chile och Mexiko kan man hitta tjocka, raka churros som är fyllda med vaniljkräm, choklad eller dulce de leche (kolakräm). Framförallt i Mexiko är det även vanligt att man pudrar dem med kanel. I Colombia och Venezuela finns ytterligare variationer som täcks med glasyr, och i Uruguay görs en salt version av churros som fylls med ost.

Churros säljs vanligtvis i gatustånd där de friteras på beställning och serveras varma. Det finns också speciella kaféer och konditorier som bara serverar churros, och som kallas churrerías. I Spanien kan du dock beställa churros till frukost på de flesta caféer, restauranger och till och med barer. Är du på besök i Spanien eller Portugal kan du inte missa att prova detta nationalbakverk.

Om du vill ha churros eller något annat bakverk på till exempel ett stort kalas, kan det vara en bra idé att beställa catering, eftersom det annars kan bli ett väldigt stort projekt. Du kan få hjälp med catering i Stockholm på Sandys.se.