Allt om bakning

Amerikansk cheesecake

En äkta amerikansk cheesecake med rötter i New York får det verkligen att vattnas i munnen. Sanningen är dock att dess ursprung sträcker sig ännu längre bakåt. Redan i antikens Grekland åt man cheesecake och på ön Samos har man funnit formar som troligtvis användes vid tillverkningen. Formarna är från 2000 f Kr men man misstänker att kakor med ost tillverkades långt innan dess. Kakorna gav ett bra energitillskott inför de olympiska spelen. På de grekiska bröllopen serverades cheesecake som bröllopstårta. De bakades med vetemjöl, honung och ost. Det första skrivna receptet härstammar från år 230, men då hade grekerna redan serverat cheesecake i tusentals år.

Utveckling av originalreceptet

På 1800-talet började man göra cheesecake i Amerika och amerikanarna tillsatte cream cheese till originalreceptet. I Europa hade man tidigare tillsatt ägg. Från originalreceptet hade man alltså adderat två till ingredienser. I New York blev man förälskad i cheesecake som nu hade utvecklats till en dessert. Alla restauranger hade cheesecake på menyn. Däremot var smaktillsatser som bär och choklad serverade vid sidan om och inte i kakan. Idag finns det tusentals olika recept på goda cheesecakes med olika smaker i, på eller vid sidan om. Den kan serveras varm, kall eller fryst. Även om det finns otroligt många varianter har de flesta recepten kvar de tre huvudingredienserna från antikens Grekland. Vetemjöl, dit kexen kan räknas, ost och honung eller socker.

Ostkaka eller cheesecake?

I Sverige fortsätter vi att kalla cheesecake för just cheesecake. Om vi översätter till svenska blir det ostkaka och den svenska ostkakan är ju något helt annat än cheesecake. Denna svenska maträtt har anor från medeltiden. Ostkaka tillverkas genom att man ystar mjölk med ostlöpe. Vad är då ostlöpe? Det är ett extrakt från löpmagen hos exempelvis kalvar. Detta gör att mjölken koagulerar. Det finns två olika sorters ostkaka i Sverige. Den ena är Hälsingeostkaka som är ganska slät i konsistensen. Den äts varm tillsammans med hjortronsylt eller saftsås. Den andra är småländsk ostkaka där man tillsätter mandel, grädde och socker. Sedan äts den med glass eller vispgrädde och sylt.