När det gäller bakverk är vi väl mest intresserade av hur de smakar. Täckta av choklad, grädde, mandelmassa eller vad det nu kan vara, alltid är de söta och goda. Vad bakverken också har gemensamt är att de oftast innehåller någon form av mjöl. Vart kommer det ifrån?
Mycket av mjölet vi använder i Sverige är också producerat av bönder här, men en del importeras. Bönderna som bidrar till mjölproduktionen producerar troligtvis vete, som är det sädeslag som används till den vanligaste typen av mjöl: vetemjölet. För att odla vete behöver bönderna stora arealer och jordbruksmaskiner. Bland annat jordbruksmaskiner av det slag du hittar på https://kellfri.se som säljer traktorer, harvar och mycket annat.
Vete skördas både på våren och hösten. När det skördats fraktas vetekornen till någon mjölproducent. Väl där påbörjas mjölproduktionen med att vetet analyseras. Det producenten i första hand vill få reda på är hur hög proteinhalten är i mjölet. Proteinhalten avgör i sin tur exakt vad vetet kommer att användas till. För att användas till vetemjöl ska vetet ha hög halt av gluten.
Efter analysen fraktas vetet till förvaring i silos. Där förvaras det tills dess att det är dags att börja malningsprocessen. Den inleds i sin tur med väldigt noggranna rengöringsprocesser. Vanligtvis i tre steg där allt finare substanser filtreras bort. Malningen sker också i flera steg tills dess att det är tillräckligt finfördelat för att kunna klassas som mjöl.