Allt om bakning

Eclair

 

Eclair är en fransk liten bakelse som görs på pâte à choux-deg, fylls med espressokräm och toppas antingen med smält choklad eller med glasyr. När bakelserna har varit i ugnen har de förvandlats till små frasiga bullar som bara väntar att få fyllas med något gott. Det är samma typ av deg som görs till petit choux, bakelser som fylls med grädde och eventuellt frukt. Varken pâte à choux-deg eller petit choux-deg innehåller vanligtvis socker och dessa typer av bakelser serveras därför ofta till diabetiker.

Frasig utsida och mjuk insida

Paris, France - November 6, 2012: people enjoying their food at cafes of Montmartre - one of the famous area in Paris. View of the street in a sunny fall day.

För att en maträtt eller ett bakverk ska vara utsökta behöver motsatser möta varandra. Det söta behöver kombineras med en liten gnutta salt, och det mjuka behöver något krispigt. I en eclairs möts du av en krispig utsida och när du har tagit ett bett, får du uppleva den söta insidan som mjukt smeker gommen. För att dina eclaiers ska bli extra fina, ska de spritsas ut på plåten. Tänk också på att de ska gräddas helt klara, för kort tid i ugnen riskerar att dina bakverk sjunker ihop. Gör en smörfyllning med kaffesmak som du fyller kakorna med efter att de kommit ut och svalnat av. Dela eclaiserna på längden och spritsa ut krämen. Gör en glasyr eller smält lite god choklad som du garnerar bakelserna med. Kanske drömmer du om att åka till Frankrike och få avnjuta äkta eclaiser? Att spela på trav kan ge dig den reskassa som behövs. Läs mer om travsporten här – V86: Derbytvåan får en kravlös inledning.