Allt om bakning

Biskvi

Ordet biskvi kommer från det franska ordet biscuit, som betyder ”skorpa” eller ”kex”. Det bakverk som man i Sverige förknippar med ”biskvi” är dock betydligt mer luxuöst än en vanlig skorpa. En svensk biskvi består oftast av en botten gjord på mandel och socker, som man fyllt med en smörkräm och sedan täckt av ett tunt lager med smält choklad. Det är också vanligt att smörkrämen är smaksatt med choklad, och ibland med andra smaksättningar. Det finns också en variant av biskvier som kallas Sarah Bernhardt-biskvi, som har fått sitt namn efter den franska skådespelerskan Sarah Bernhardt. Denna biskvi har en fyllning av chokladtryffel istället för smörkräm.

Något som kanske står närmare det franska ordets ursprungliga betydelse är den ofyllda bottnen av en biskvi, som man brukar kalla för mandelbiskvi. Mandelbiskvier i Sverige förekommer oftast i form av små toppar, som äts tillsammans med nyponsoppa eller glass. Det finns dock liknande bakverk i hela Europa, som också har sin bas i en smet gjort på mandel och ägg, utan vetemjöl. Ett sådant exempel är de franska mandelbiskvierna makroner, som även har blivit populära i Sverige på senare år. Även om makronerna kommit till Sverige från Frankrike, har de sannolikt sitt ursprung i Italien, då ordet macaron kommer från italienskan. Den variant av makroner som vi känner till i Sverige, som har två lager med fyllning mellan, och bakas i pastellfärger, utvecklades under 1900-talet, medan mandelbiskvin som är basen för bakverket har förekommit i Italien och Frankrike sedan renässansen.1280px-Nyponsoppa

Ett annat liknande bakverk, också det från Italien, är biscotto amaretto, som blev populärt i Italien under högmedeltiden, då det kom till Italien från den arabiska världen. Idag finns denna biscotto i lokala varianter i hela landet.

Efter att ha bakat något med många olika steg, och som lätt blir pilligt, som biskiver, brukar köket se ut lite som en krigszon, och det sista man känner för brukar vara att ta tag i all disk och att torka rent alla ytor. Om du skulle vilja ha hjälp med städning hemma, när du själv inte har energi för det, kan du gå in på Qleano.se.