Okategoriserade

Baka med juliga kryddor

Det är något särskilt med julbak som gör att till och med de som vanligen inte bakar, ställer sig och fixar alla möjliga juliga godsaker till familj och vänner ska samlas kring jul. Det finns många klassiska bakverk till julen, som vissa tycker är ett måste till julfikat. Även om de flesta uppskattar gamla klassiker såsom lussebullar och pepparkakor, kan det även vara kul om några nyheter får presenteras på kakfatet. Här kan man välja att hitta på helt nya godsaker, men är man lite mer vågad kan man förnya gamla klassiker. Gällande den sistnämnda får man dock vara beredd på kritik om man har traditionella gäster. Till en julig fika passar en kaffe latte med pepparkakskrydda utmärkt. Nedan kommer lite inspiration och förslag på hur man kan förnya eller göra nya juliga bakverk i år.

Frys in och ha lättillgänglig fika

Om man jobbar eller studerar hemifrån, kan det vara bra med en enklare fika då och då. Därför är bakverk som går att frysa in behändigt att ha hemma. I juletid passar exempelvis lussebullar extra bra, och vill man prova något nytt kan man göra saffransbullar med olika fyllningar. När man sitter och läser eller letar efter ny eller begagnad kurslitteratur online, kan man höja vardagen med en god bulle och juligt kaffe. Annat som passar bra både till fika och jul är:

  • Ischoklad – ett enkelt julgodis som man kan förnya genom att exempelvis använda vit choklad, eller prova lager på lager med olika chokladsmaker. Ett annat förslag är att blanda ner kardemumma i den vita chokladen, eller apelsinsmak i vanlig ischoklad. Man kan även ha nötter eller russin i ischoklad, som både ger smak och lite tuggmotstånd.
  • Rulltårta – det här är kanske inte den vanligaste godsaken att se kring jul, men givetvis går det att göra den i ny tappning. Det är faktiskt mestadels fantasin som sätter gränserna. Man kan välja en ny smak på själva kakan, på fyllningen eller båda delar. Förslag på passande smaker är saffran, apelsin, pepparkakskrydda och nötter.
  • Cheesecake – Fryst cheesecake med pepparkakssmak har funnits med ett tag nu, och har troligen redan blivit lite av en ny tradition hos många. Här kan man även välja att smaksätta med saffran, och har man tröttnat på pepparkakorna kan man göra ta bort dem och byta ut mot en annan krossad kaka som man tycker passar bra till saffran.
  • Fudge – även för den erfarna fudgeskaparen finns det säkerligen utrymme för utveckling och förnyande. Till jul är valmöjligheterna oändliga och det kan vara kul att ha några olika sorter att välja på. Det finns många recept så det är bara att googla på fudge och få uppslag bortom pepparkaksfudge eller saffransfudge, om nu inte det skulle lämpa sig.

Därutöver har de flesta säkert sett varianter som lussesemla, som är väldigt god om man inte har något emot att slå ihop två traditionella och folkkära bakelser.