Allt om bakning

Bagel

En bagel, eller beigel som det också kan stavas, är ett slags bröd med ursprung i Polen. Brödet är cirkelformat med ett hål i mitten, en form som har använts i hundratals år, inte bara för att baka bagels. Förutom att det möjliggör en jämnare gräddning av brödet har hålet även andra praktiska funktioner, till exempel att transport och förvaring blir enklare genom att man kan trä upp bröden på snören eller pinnar. Det som särskiljer bageln från många andra bröd med samma form är att bageln bakas på en deg med jäst och vete, som kokas en kort tid innan den gräddas i ugn. Detta ger brödet en kompakt, mjuk konsistens, och en brungräddad, ibland krispig yta. Det är vanligt med bagelvarianter som täcks med frön, och de mest traditionella varianterna är sesamfrön, solrosfrön och vallmofrön.Bagels-Montreal-REAL

Även om bagelns ursprung inte är helt klarlagt, tros brödet ha skapats för första gången i Kraków i Polen på 1600-talet. Man vet i alla fall med säkerhet att brödet åts regelbundet i de judiska samhällsgrupperna i östra Europa från 1600-talet och framåt. Judiska emigranter har sedan fört med sig bakverket, som har spridits över hela världen.

Numera är bageln således också mycket populär i Nordamerika, och särskilt vanlig i städer med en stor judisk befolkning. I några av dessa städer finns ytterligare variationer av bageln, och två av de mest kända är bagelstilarna från New York och Montréal. I New York innehåller bageln salt och malt, men kokas i vatten som en vanlig bagel. I Montréal har man istället en söt variant av bagel, som inte innehåller salt och som kokas i vatten med honung.

En bagel äts ofta med ett eller flera tillbehör. Kanske allra vanligast är färskost, som traditionellt ofta kombineras med rökt lax. Det finns dock lika många tillbehör och kombinationer av tillbehör som det finns människor som tycker om bagels, och alla har sin egen favorit.

Om du tycker om att baka och blir sugen på att prova på bagels, hittar du både recept till traditionella bagels och till en mängd nyskapande varianter av bagels på Matklubben.nu. Där kan du också hitta inspiration till tillbehör, och kanske hitta din egen favoritkombination.

Taggar / / /