Apfelstrudel är ett klassiskt österrikiskt bakverk med långa historiska rötter. Det äldsta kända receptet för apfelstrudel finns i en handskriven kokbok från 1696. Härstamningen är dock äldre än så. Enligt mathistoriker är apfelstrudel en vidareutveckling av bakverk från Asien och arabvärlden, exempelvis baklava. Om du äter mycket apfelstrudel ska du vara noggrann med dina tänder. Särskilt med tanke på att man ofta tar en kopp kaffe till strudeln. Med tiden kan tänderna bli missfärgade. Hos bästtandblekning.se kan du hitta den bästa tandblekningen för dig.
Äkta apfelstrudel görs med mjöl som har höga halter av gluten, olja och salt samt vatten. Om du saknar socker i den listan så är det för att socker klassiskt sett inte ingår som en del i själva degen. Den söta smaken får du istället från fyllningen som i apfelstrudel består av äpple. Degen ska i vilket fall knådas ordentligt och vila ett par timmar. Därefter ska den strykas ut så att den blir så tunn som möjligt. Det finns en klassisk skröna som härstammar från Österrikes hov som säger att hovkocken bredde ut degen såpass tunt att det gick att om man la en tidning under den så gick det fortfarande att läsa texten. Fyllningen måste inte bestå av äpplen, men då är det inte längre en apfelstrudel. Degen kan dock fyllas med allt från körsbär till ost eller surkål.