Allt om bakning

Prinsesstårtans historia

Prinsesstårtan, en klassiker bland svenska bakverk, kallades från början helt enkelt för ”Grön tårta”. Den skapades av hemkunskapsläraren Jenny Åkerström, som undervisade flickor på Östermalm under första halvan av 1900-talet. Receptet på grön tårta dök för första gången upp i kokboken ”Prinsessornas kokbok”, som utkom första gången på 1930-talet. Namnet på kokboken kommer sig av att Jenny Åkerström dedikerade den till några av sina elever, nämligen prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid, som var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. Att den gröna tårtan senare har fått namnet prinsesstårta sägs bero på att prinsessorna tyckte särskilt mycket om den tårtan. Läs mer om tårtans ursprung på wikipedia.

Idag är prinsesstårtan som sagt ett av våra mest klassiska bakverk som passar till alla former av firande och högtidligheter, och det säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor varje år i Sverige. Läs mer fakta om tårtan på sverigesradio. Den sista veckan i september har sedan 2004 marknadsförts som ”Prinsesstårtans vecka”. 10 kronor av varje såld prinsesstårta och 2,50 kronor av varje såld prinsessbakelse under veckan går till Kronprinsessan Victorias fond. När kronprinsessans dotter Estelle föddes 2012, såldes prinsesstårtorna slut över hela landet. Läs mer på svd.se

Men prinsesstårtans popularitet kan också medföra risker. När en anställd på ett konditori i Uppsala kom till jobbet och bakade prinsesstårtor, trots att personen hade ett magsjukt barn hemma, insjuknade sju barn i vinterkräksjukan, som hade ätit prinsesstårta på ett barnkalas, och en 86-årig man som ätit tårta från samma bageri efter en begravning, dog i sviterna av sjukdomen. 25 andra som deltog vid minnesstunden insjuknade också. Läs mer om händelsen på svd.sePrincesstårta 2

Trots det lär inte många avskräckas från tårtorna. Det finns till och med flera varianter av tårtan, med olika färger på marsipantäcket. Ett exempel är rosa marsipan, som ofta också innehåller sylt. Denna tårta bör egentligen kallas operatårta, snarare än en variant på prinsesstårta. En annan variant är gul marsipan, som brukar kallas Carl Gustav-tårta. Andra variationer på färgen kallas ofta prinstårta. Tårtan görs också ofta i mindre varianter, kallade prinsessbakelser, vilka är vanliga på caféer och konditorier eftersom de passar bra för en person. Den gröna, stora tårtan, dekorerad med florsocker och en rosa marsipanros, fortsätter dock vara den vanligaste och den mest populära.