Vetebrödsdeg är basen till många av de goda, klassiska mjuka fikakomponenterna såsom kanelbullar och vetelängder. Kaffebröd bakade på söt vetebrödsdeg blev långsamt vanligare efter första världskriget, när ingredienserna såsom fint vetemjöl och kanel blev mer vanligt förekommande i de svenska hemmen. Det tog dock fram till 1950-talet innan de blev ett mycket vanligt inslag i kafferepen.
Degen
Degen är ganska enkel och baserad på vetemjöl, sötning, jäst, smör eller margarin och mjölk och är mycket mångsidig. Den är också basen till enkla vetebullar, för vilka man kan minska på sötningen. Man kan också göra vaniljsnäckor, i stort sett kanelbullar med vaniljfyllning, och vetelängder fyllda med marsipan, pistage eller andra goda påhitt. I Norge är det vanligt med små chokladbitar i vetebullarna. Det går helt enkelt att göra nästan oändliga variationer av bakverk av denna enkla men mycket goda deg. Det går också att tillsätta kryddor direkt i degen. Använd kardemumma och du får klassiska kardemummabullar, eller saffran och russin så får du degen till lussebullar.
Bakverk för sammankomster
Oavsett vad du gör av din vetebrödsdeg är det en typ av bakverk som passar till i stort sett alla tillfällen, både stora och små. Bakverk kan till och med användas till att hylla och minnas de som har gått bort, genom att baka och avnjuta deras favoritrecept. Andra, mer praktiska frågor kring begravningar och familjejuridik kan begravningsbyrån Lavendla hjälpa till med. De har jourtelefon dygnet runt och kan också hjälpa dig med att hitta rådgivning på hemmaplan.
Fikatradition och arbete
Traditionen med kafferast och fika är stark i Sverige, och inte undra på det. Att fika tillsammans på arbetsplatsen, med kaffe och en vetelängd som traditionella inslag, ger högre arbetsmoral och stärker sammanhållningen, samtidigt som eventuella arbetsplatsproblem kan tas upp på ett naturligt, mer informellt sätt. På arbetsplatser där chefer fikar med de anställda blir det lättare för ledningen att snabbt uppmärksamma eventuella småproblem i verksamheten, som kanske inte känns som stora nog att tas upp på något möte, och därmed effektivt motverka dessa.
Vetelängd
En vetelängd kan också göras på flera sätt. Ett mycket enkelt sätt är att börja som om man skulle göra kanelbullar genom att kavla ut degen tunt och sedan bre ut den tänkta fyllningen i ett lagom tjockt lager. Sedan rullar man längden och klipper ovanifrån, men inte hela vägen igenom rullen. Därefter drar man varje sektion omlott , vilket är lätt med den elastiska degen, tills den har fått ett mönster man är nöjd med. Låt jäsa i 10-15 minuter, pensla med mjölk eller ägg och grädda sedan längden. Det går också bra att fläta degen och bre på fyllningen antingen efteråt, eller mellan de tre deglängderna som flätas.
Sista touchen
Pärlsocker eller hackade mandlar, beroende på vad fyllningen består av, strött ovanpå vetelängden eller rullade bullar är en klassisk touch som ger lite knaprig kontrast till den mjuka, fina texturen av vetedegen. En fyllning av choklad- och hasselnötskräm skulle säkert också vara gott som fyllning. Lycka till med experimenterandet!