Allt om bakning

Sju sorters kakor

Bakandet har en lång historia i Sverige: yrkesbagare har funnits så länge som sedan medeltiden, då de framförallt bakade kringlor, och pepparkakor bakades i Vadstena kloster på 1400-talet. Men traditionen med sju sorters kakor uppstod antagligen först på 1800-talet. Då hade det efter en tids förbud återigen blivit tillåtet att dricka kaffe, och i de fina kretsarna tävlade värdinnorna med varandra om vem som kunde ha flest sorters kakor att bjuda på. Idag är traditionen sådan att man vid kafferep först bjuder på bulle, sedan en mjuk kaka, och som avslutning, småkakor, där etiketten numera påskriver att det ska vara minst sju sorter. Läs mer på wikipedia.

Småkakorna höll länge på att konkurreras ut av de större, amerikanska bakverken som gjorde sitt intåg i Sverige. Cupcakes och stora chocolate chip cookies var trenden som gällde på alla caféer och konditorier. Men nu börjar trenden vända, och de svenska småkakorna kommer tillbaka till bagerierna och till de svenska hemmen. Detta märker bland andra Birgitta Rasmusson, som ligger bakom den klassiska kokboken ”Sju sorters kakor”. Läs mer på svd.se. Hon är också domare i tv-programmet ”Hela Sverige bakar”. Om du är intresserad av bakning och matlagning bör du kolla in Canal Digital som erbjuder digitalbox, och via deras stora utbud av kanaler kan du med intresse för bakning och matlagning säkerligen hitta ett program som faller dig i smaken, till exempel ”Hela Sverige bakar”.Sju sorters kakor 1

Exakt vilka de sju sorterna kakor ska vara finns det ingen enig åsikt om. Några av de mest klassiska sorterna är dock bondkakor, schackrutor, finska pinnar, hallongrottor, kolasnittar, drömmar, chokladsnittar och olika former av mördegskakor. Mördeg består av smör eller margarin, socker och vetemjöl. För vissa kakor ska degen också innehålla äggula, vilket gör den lättare att kavla. Ingredienserna ska blandas till en fast konsistens, och blir till en deg som inte kladdar. Exempel på mördegskakor är brysselkex, uppåkrakakor och syltkakor. Andra kakor som brukar finnas på brödfatet till fikat är kokstoppar, kanelkakor, madeleinekakor, mandelflarn, jitterbuggare och havrekakor. Du hittar recept på flera av dem på arla.se

Birgitta Rasmusson är inte förvånad över att kaktrenden har kommit tillbaka, och tror också att den kommer att hålla i sig – i Sverige har man alltid velat äta något till kaffet. Hon menar att småkakor är den svenska tolkningen av tapas, och att det har blivit lyx att ta sig tid att baka hembakat, något som också visar extra omtanke om sina gäster. I och med att bakning har spritt sig till den unga generationen har småkakorna kommit för att stanna.